Det kan godt være, at drømmestudiet er økonomi eller jura. Men det er absolut ikke ligegyldigt, hvor man vælger at studere, hvis man vil hurtigt i job efter kandidattitlen.

Der er nemlig tre gange større risiko for at blive ramt af længere tids ledighed, hvis en nyuddannet kommer fra én universitetsby frem for en anden. Det viser en ny analyse fra Akademikernes A-kasse.

Blandt økonomer fra Københavns Universitet er det kun syv pct., der risikerer at være ledige i mere end et halvt år efter endt uddannelse. For nyudklækkede økonomer fra Roskilde Universitet er risikoen næsten tre gange så stor (20 pct.), mens ledigheden blandt nyuddannede økonomer fra Aarhus Universitet udgør knap 11 pct.

Blandt jurister er der også stor variation. Her har kandidater fra Københavns Universitet 10 pct. risiko for stadig at være ledige et halvt år efter dimissionen, mens det gælder 24 pct. fra Syddansk Universitet og 15 pct. fra Aarhus Universitet. 

Dansk Erhverv peger på studie-relevant arbejde som én af forklaringerne.

”Ikke alle universitetsbyer har samme jobmuligheder for akademikere, og det betyder, at mange er nødt til at søge job andre steder i landet end den by, de har studeret i. Samtidig ved vi, at unge, der har studierelevant arbejde, står bedre, når de senere skal have job efter endt uddannelse,” siger Mette Fjord Sørensen, uddannelses- og forskningspolitisk chef, til Akademikernes A-kasses nyhedsbrev.

__