Britiske medier melder i august om et ”UK job market in freefall” baseret på oplysninger fra recruiters og ministeriel statistik. Et så stort dyk i jobopslag er ikke set ­siden 2009, lyder det.

Det bekræfter danske Ole Dreyer fra London-afdelingen i rekrutteringsfirmaet Compass HRG, som formidler leder- og seniorspecialistjob.

”De første tre uger var businessfolket herovre i koma.”

Nu er chokket afløst af stilstand.

”Alle venter. Ingen ved noget. Det sætter jobmarkedet på standby. Der skal stadig udskiftes ledere og specialister, men investeringsusikkerheden gør, at man afventer med udvidelser og nye tiltag.”

Hans råd til unge djøfere er dog ikke, at de skal opgive London.

”Men den intensitet, man skal ­levere i jobsøgningen herovre, skal have et nyk opad.”

Finanscentrum flytter ikke

I London Citys Finance District taler danskerne helst ikke til citat, fordi ingen ved, hvilken retning Brexit-forhandlingerne vil tage. 

En djøfer, der er højtplaceret seniorfinansmand i en global, finansiel virksomhed, siger off the record:

”Selvfølgelig er der usikkerhed. Men Brexit eller ej, så er det stadig konjunkturerne, som på den korte bane er af­gørende for jobs i finanssektoren. Om 10 eller 20 år kan det godt være, at vi kan se et impact af afstemningen. Men ikke over de næste to til fire år.”

Londons store finansvirksomheder er globale, ikke europæiske, og han afviser, at de flytter til Frankfurt eller Paris.

”London vil være ikke bare verdens, men også stadig Europas finanscentrum mange år frem. Så for djøfere, som er interesserede i global finans og vil ­blive i Europa, er London ubetinget fortsat stedet.”

One big waiting game

UK er suverænt det mest ­populære land at rejse til for nyuddannede ­djøfere, viser tal fra Djøf.

Jane Wirenfeldt, der er på barsel efter et job i en britisk NGO, er koordinator i Djøf London, som er et netværk for ­djøfere, der arbejder, søger job, studerer eller bor i byen.

Dagen efter afstemningen følte hun, at der hang en sort sky over hoved­staden.

”Nu har de værste følelser lagt sig. Men vi befinder os alle sammen i et uvishedens limbo. One big waiting game, som man siger herovre.”

Alle taler om pundets fald, faldet i jobopslag og faldet i ­ejendomspriser, fortæller hun. Det sidste er dog lidt godt nyt for tilflyttere, for det kan ­måske presse huslejerne ned på sigt.

”London er for mange unge djøfere krukken med guld for enden af regnbuen. Men konkurrencen er ekstrem, lønningerne lave, arbejdsdagene lange og huslejen tårnhøj. Det har aldrig været let at starte fra scratch i London, og på kort sigt har afstemningen ikke gjort det nemmere, men det er stadig muligt. Nu er research, sparring og den rette cv-­skrivning bare vigtigere end nogensinde.”

Vil ikke tale on the record

Brexit er en stor, varm politisk kartoffel, og det er svært at få virksomheder og organisationer til at tale om konsekvenserne af Brexit on the record, siger Jane Wirenfeldt, der selv oplevede det, da Djøf London-netværket holdt et arrangement op til afstemningen.

”De vil rigtig gerne lytte, men ­ikke selv sige noget – medmindre det er ­uafhængige eksperter eller organisationer med en politisk dagsorden.”