Har man først tabt retten til at få dagpenge, er der lang vej til arbejdsmarkedet.

Blandt de knap 1.400 medlemmer af a-kassen Akademikernes, der røg ud af dagpengesystemet mellem januar og oktober 2013, er det således blot 5,5 procent, der er kommet i job. Det viser tal fra Jobindsats.dk.

Med andre ord har én ud af 19 fået et job efter at have mistet dagpengene.

”Det illustrerer, at indsatsen for de langtidsledige ikke har virket trods de forskellige akutpakker. Politikken på området har spillet fallit,” siger Lars Munck, arbejdsmarkedspolitisk chef i Djøf.

Statistikken viser ikke noget om, hvilken type job der er tale om.

Kun målrettet uddannelse virker

To ud af tre i gruppen af tidligere Akademikernes-medlemmer tager en eller anden form for uddannelse, efter at de har mistet dagpengene.

Det fremgår ikke af tallene fra Jobindsats.dk, hvilke former for uddannelse de tager. Men ifølge Lars Munck er det næppe sandsynligt, at den ekstra uddannelse fører de langtidsledige direkte i job.

”Generelt er det svært at påvise en beskæftigelseseffekt af uddannelse. Vi ved, at det virker, når folk får en ny kompetence på cv’et, som arbejdsgiverne efterspørger. Det kunne være projektledelse eller kendskab til Lean. Men uddannelse, der ikke er målrettet arbejdsgivernes behov, virker ikke,” siger han.

En ud af tre er djøfer

Diagrammet herunder viser, hvad der er sket for de personer, der mistede dagpengene mellem januar og oktober 2013.

Det er ikke muligt at dele tallene yderligere op, og derfor er det uvist, hvordan statistikken ser ud for djøfere alene. Det vides dog, at lige omkring en ud af tre udfaldsramte fra Akademikernes er djøfer.