De spørgsmål, du stiller til en jobsamtale, skal gøre dig klogere, og samtidig skal de selvfølgelig ikke diskvalificere dig i kapløbet om jobbet. Sådan lyder rådet fra Frederik Iuel, chefkonsulent i Djøfs Karriere og Erhverv.

”Forbered dine spørgsmål grundigt, så du kan stille dem kort og præcist. Sørg for kun at spørge om noget, som du ikke har kunnet finde svar på andre steder. Der er ingen grund til at spilde unødvendig tid. Tiden er knap på jobsamtalen, og det vil givetvis undre ansættelsesudvalget, at du netop bruger tid på det, du måske kunne have læst om på virksomhedens hjemmeside.”            

Overordnede spørgsmål

Der er altså nogle helt overordnede regler, der gælder for dét, du har tænkt dig at spørge ind til, når du er i spil til et nyt job. Og der er også nogle emner, som du i de fleste tilfælde skal holde dig fra i første omgang, siger Frederik Iuel.

”De spørgsmål, du stiller, siger rigtig meget om dit fokus. Spørger du ind til frokostordning, fleksibilitet og personalegode som det første, sender du ét signal. Vil du derimod gerne høre noget om produkterne og opgaverne, sender du nogle helt andre signaler.”

Du skal sørge for at have forberedt en række relevante spørgsmål på forhånd. Tag gerne listen af spørgsmål med, og læg den foran dig – det signalerer, at du har forberedt dig og dermed er oprigtig interesseret, siger Frederik Iuel. Og igen – tænk nøje over, hvad du gerne vil signalere.

”De få spørgsmål, du stiller, viser, hvad din motivation er for jobbet. Er du på vej væk fra noget – en arbejdsplads præget af stress og dårligt arbejdsmiljø – eller er du på vej hen til noget nyt og spændende? Er det første tilfældet, er arbejdsmiljøet nok dét, du allerhelst vil spørge ind til. Men mit råd er, at du ikke eksponerer dine egne behov for tidligt.”

Konkrete spørgsmål

Frederik Iuel har et bud på nogle helt konkrete spørgsmål, du kan have med på din spørgeliste:

  • Spørgsmål til lederen: ”Hvad er mine succeskriterier på kort og lang sigt?” Og ”Hvad er en god medarbejder for dig?”

    På den måde får du et indtryk af, hvordan lederen definere samarbejdet med medarbejderne.

  • Spørgsmål til medarbejdere: ”Hvordan oplever du ledelsen her?”

    Her kan du finde ud af, om der er topstyring eller en mere involverende organisationskultur. Sidder medarbejdere fx uroligt på stolen og kigger ned i bordet, er der måske tale om det første. Så hold øje med kropssproget og det usagte hos både leder og medarbejder.”

  • Hvad er fordelingen mellem drifts- og udviklingsopgaver?”

Et godt spørgsmål, hvis det ikke fremgår tydeligt af jobopslaget, og du især motiveres af den ene slags opgaver.

Udgangspørgsmål

Ofte vil en samtale slutte med, at du bliver spurgt, om du har flere spørgsmål. Har du det, skal du selvfølgelig stille dem. Men kun hvis det er vigtigt, siger Frederik Iuel.

”Du skal aldrig stille et spørgsmål bare for at stille det. Du kan tage et hurtigt kig på din liste foran dig og sige: ’Jeg har umiddelbart fået svar på alt, og særligt det omkring digitalisering, som I selv kom ind på i starten. Men hvis I har yderligere at tilføje, vil jeg selvfølgelig gerne høre det.’ Sådan en afrunding viser overblik og overskud.”

Og naturligvis vil langt de fleste gerne høre om arbejdsvilkår fx fleksibilitet og eventuelle goder som mobiltelefon og ekstra ferie. Men den slags spørgsmål kan du bringe op, hvis du ender med at få tilbudt jobbet, lyder et sidste råd fra Frederik Iuel.

”Indtil da skal du som udgangspunkt holde fokus på virksomheden, og hvad du kan tilføre dem – og ikke den anden vej rundt.”

Læs mere om jobsamtalen på: djøf.dk/jobsamtale