Især de yngre djøfere holder sammen med deres ægtefælle i tykt og tyndt. Skilsmisser blandt djøfere under 45 er nemlig væsentligt sjældnere end blandt andre i samme aldersgruppe. Det viser en analyse fra Djøf baseret på tal fra Danmarks Statistik.

Djøf har kigget på djøfere, der var gift 1. januar 2012 og på, hvor mange af dem der var blevet skilt, da vi nåede til 1. januar 2015. Resultatet er sammenlignet med skilsmisseprocenten blandt den øvrige del af befolkningen.

 

 

Som figuren herover viser, er skilsmisser blandt djøfere ikke så hyppige som hos resten af befolkningen. ’Kun’ 5,3 procent af djøferne er blevet skilt i løbet af de nævnte tre år, mens det gælder 6,2 procent af den øvrige befolkning.

Det er ikke et overraskende billede, mener Michael Svarer, økonomisk vismand og professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet. Han har i en årrække studeret ægteskaber og skilsmisser.

”Par, hvor uddannelsesniveauet er relativt højt, bliver i mindre grad skilt end par, hvor uddannelsesniveauet er lavt. Det mønster findes i en lang række studier fra en lang række lande.”

Midtvejskrise?

Men når djøferne når til midten af fyrrerne, ligner deres skilsmissemønster den øvrige del af befolkningen – Ja, faktisk er der her en lille overvægt af djøfere, som bliver skilt. Og hvordan hænger det så sammen?

”Der er noget, der tyder på, at det især er i de første år af et ægteskab, at forholdet er mest usikkert. Og det er samtidig her, uddannelse beskytter mod skilsmisse,” siger Michael Svarer.

Men der kan også være en anden forklaring, mener Mai Heide Ottosen, sociolog og seniorforsker hos SFI.

”De højtuddannede gifter sig typisk senere. Og når de bliver gift senere, bliver de også senere skilt. Der kan også være en kulturel forskel på spil. Men jeg har ikke et endeligt bud på det.”

Der er også geografiske forskelle på, hvor ofte djøferne lader sig skille. Således bliver midtjyder skilt sjældnere end dem, der bor i Syddanmark, I Hovedstaden og på Sjælland. 4,5 procent af djøferne i Midtjylland, der var gift den 1. januar 2012 var skilt den 1. januar 2015 – på Sjælland var det 5,7 procent.